Yemeklerden sonra veya gün içerisinde yaşadığın şişkinlik şikayetlerinden sen de muzdarip misin? Cevabın evet ise; şişkinlik neden olur ve şişkinlik nasıl giderilir öğrenmek istiyorsan bu yazıyı mutlaka okumalısın!
Şişkinlik Nedir?
Vücudumuzda, bağırsaklarımızda ve midemizde yer alan yararlı bakterilerin ürettiği gaz her zaman vardır. Üretilen bu gaz kişilerin sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratmaz.
Bu bakterilerin oranlarındaki değişikliğe bağlı olarak gaz üretiminin artması midede ve bağırsaklarda şişkinliğe neden olur. Ortaya çıkan bu fazla gaz sindirim sisteminde bir gerilime neden olur ve aynı zamanda sinir uçları da daha aktif olduğu için kontrolsüz gaz çıkarma, sık geğirme, tuvalet alışkanlıklarında düzensizlikler, karın ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı gibi problemler ortaya çıkar.
Yaşanan tüm bu durumlar neticesinde kişilerin sağlığı ve yaşam kaliteleri azalır.
Şişkinlik Neden Olur?
Mikrobiyom (Bağırsak Bakterileri)
Sindirim sürecinde aktif rol oynayan mikrobiyomunda protein, yağ ve karbonhidrat metabolizmaları ile ilişkilendirilmiş çok sayıda farklı bakteri yer alır. Bu bakterilerin varlığı, yokluğu, çeşitleri ve oranları dışarıdan alınan besinlerin bağırsakta sindirimi, verimli bir şekilde sindirilememesi veya istenmeyen ara ürünlerin çıkması durumlarını doğrudan etkilemektedir. Kronik hastalıklar, yaşlanma, antibiyotik kullanımı, stres vs gibi farklı sebeplerle kendini gösteren mikrobiyom farklılaşması önceden sindirebilen besin ögelerinin artık sindirememesine bağlı olarak gaz, şişkinlik veya hazımsızlık gibi sorunlara sebep olabilmektedir.
Sindirim Sistemi Problemleri
Çölyak hastalığı, dispepsi, irritabl bağırsak sendromu, safra kesesi hastalıkları, gastrit, ülser, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsaklarda ve midede daha fazla gaz birikmesine neden olarak şişkinlik şikayetlerini artırır.
Gıda Alerjileri/ Hassasiyetleri
Bazı insanlar, belirli besinlere karşı hassasiyet gösterir. Kişiler, hassasiyeti olduğu yiyecekleri tükettiklerinde hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik yaşar.
Ödem
Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olmaktadır. Yüksek sodyum(tuz), sedanter yaşam, yetersiz potasyum tüketimi ödeme neden olarak şişkinlik oluşturur.
Stres
Genel sağlık ve sindirimde olumsuz etkileri olan stres, mide ve bağırsakların çalışmalarını engelleyerek şikayetlerini artırır.
Hava Yutma
Aşırı havanın yemeklerle birlikte yutulması vücudun bu gazı atmasını zorlaştırır. Bu nedenle yavaş yemek yemek çok önemlidir.
Sağlıksız Beslenme Alışkanlıkları
Yüksek karbonhidratlı, düşük lifli besinlerin fazla tüketilmesi mide ve bağırsaklarda şişliğe neden olur.
Şişkinlik Nasıl Gider?
Tüm bunlara göre; bağırsaklarındaki iyi bakterilerin artması ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının hayatına entegre edilmesi şart!
Sen de şişkinliğime ne iyi gelir, bu problemden nasıl kurtulurum diye merak ediyorsan ilk olarak mikrobiyomunda yer alan bakterilerinin sağlığını analiz et, sende şişkinlik yapan ve yapmayan yiyecekleri öğren.
Özetle, senin ve bakterilerinin ihtiyaç duyduğu yiyecekleri beslenme programına dahil et ve yaşam kaliteni artır!
Kaynaklar
Expanding role of gut microbiota in lipid metabolism
Dietary protein and gut microbiota composition and function